Den engelska sadeln


Den idag mest utbredda sadeltypen är som bekant den 'engelska' sadeln, men när börjar dess historia egentligen? 

Det här inlägget kommer att bestå av en stor portion bilder, då dessa är avgörande för att förstå hur det vi idag kallar för "engelsk sadel", utvecklats under århundradena.

Redan under 1600-talet börjar intresset för sadlar med lägre fram- och bakvalv att öka, kanske delvis för jakt men även för hästkapplöpning som blivit alltmer populärt i England. En teori går ut på att mark som tidigare var sk "allmänningar" (det vill säga mark som alla boende i området har rätt att nyttja), styckades upp och privatiserades, varpå de hägnades in, vilket gav en ökad mängd hinder att forcera vid t.ex jakt. Medan jag rotade lite i ämnet, snubblade jag över en intressant 1600-tals målning som visar en sadel med minimala valv och med en form som åtminstone lite smått skulle kunna föra tankarna till nästkommande århundrades "jockey-sadlar". 

"The interior of a stable"
av Philips Wouwerman(s),
från boken: "Pferde - Meisterwerke
des Pferde- und Reiterbildes"
 av Birgit Schumacher.


Vår egen kung Karl den XI var i likhet med många kungar vid den här tiden välförsedd med sadlar från världens alla hörn och i Livrustkammarens gömmor hittar vi bland annat denna klenod:

Bilden är hämtad från SHM's bildbank.
Upphov: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM.


I beskrivningen står bland annat att läsa: "...sampt gjord på Engelsk maniere...". Rotar man vidare i den enorma samlingen av hästutrustning, kopplad till Karl XI så dyker ett än mer intressant föremål upp under rubriken "Pojksadel". Huruvida detta verkligen är en sadel ämnad för ett barn eller en jockey, låter jag vara osagt, men den påminner onekligen VÄLDIGT mycket om "jockey-sadlar" i engelsk 1700-tals konst. Sadeln är daterad till 1650-75 (!) och beskrivs som "...liten engelsk barnsadel...". 
Bilden är hämtad från SHM's bildbank.
Upphov: Östling, Matti, Livrustkammaren/SHM

Jämför nu denna "pojksadel" med målningen "Lamprey, with his owner, Sir William Morgan, at Newmarket" från 1723 av konstnären John Wooton. Lamprey var alltså en galopphäst som tävlade aktivt mellan 1722-1728, det är således väldigt rimligt att anta att sadeln på målningen är en, för tiden, typisk galoppsadel.


  



Initialt var galoppsadeln och jaktsadeln samma sak, men benämningen "jaktsadel" blev ett allt vanligare namn på den. Under 1720-talet börjar man dock ana en distinktion mellan galoppsadeln och den faktiska jaktsadeln, i att jaktsadeln förses med dubbla kåpor och succesivt förlängs nedåt . 
"Life-Size Horse with Huntsman Blowing
a Horn" av John Wooton, 1732. 


Återigen är svenska muséer en guldgruva! För vad hittar vi i Skoklosters samlingar om inte en sadel rubricerad "Engelsk sadel", daterad 1700-1799, med dubbla kåpor:
"Engelsk sadel" 1700-1799.
Bilden är hämtad från SHM's bildbank. 
Upphov: Skoklosters slott, Skoklosters slott/SHM



Under de följande årtiondena förlängs kåporna på "jaktsadeln" till att sluta strax nedanför ryttarens knä och här finns ett flertal exempel från tidigt 1800-tal i kviltad sammet bevarade på våra svenska muséer. Dessa har emellertid tillhört kungligheter och bland fint folk av något lägre stånd, tycks läder varit normen. Nedan kan vi beskåda en sadel tillverkad av en Daniel Rydholm, använd av Karl XIV Johan vid kröningen 1818. 
Fotad av mig på Livrustkammaren i Stockholm.


Redan 1815 infördes en motsvarande version i läder för officerare, som vid det här laget väl känns igen, även om våra dagars sadlar tenderar att ha knästöd och allsköns dekorationssömmar. För de av oss som inte föddes i förrgår så är steget inte så långt från 70-talets Stübbensadlar som var standard på ridskolorna på den gamla onda tiden när jag var ung.
Överst: officersadel, infördes 1815.
Nedanför skymtar Kavallerisadel 
M1869, föregångaren till de 
manskapssadlar man än idag hittar
lite varstans till salu.
Fotat av mig på Armémuseum i
Stockholm.


Den engelska sadeln var i allmänt bruk i Amerika, årtionden innan westernsadeln och medan man ännu refererade till sadlar med horn- som "spanish saddles", så hade den engelska sadeln i Amerika, grenat ut i en ny modell som gick under beteckningen "the american saddle". Men det, gott folk, är ett annat kapitel. 


Kommentarer

Populära inlägg